Bitcoin vs Bullion: Vilken är den bästa butiken av värde?

Medan Bitcoin för närvarande kan betraktas som ett nytt sätt att lagra värde, har ädelmetaller – speciellt guld – förblivit en svängbar, privat och stabil metod för att lagra värde i tusentals år. I dagens inlägg svarar vi på frågan som nästa generation investerare kanske ställer: kan Bitcoin tävla med Guld som en butik med värde?

Ett av de främsta användningsfallen med Bitcoin, förutom överföring av värde mellan individer utan inblandning av institutionella bankplattformar, är som en butik med värde. Bitcoin har en tydlig fördel jämfört med traditionella fiatvalutor genom att det är en deflasionär tillgång – snarare än att förlora värde, gör det begränsade antalet Bitcoin som någonsin kommer att existera att Bitcoin, som guld, är immun mot inflation.

Bitcoin är emellertid för närvarande mycket flyktigt och existerar i en utvecklande regleringsmiljö som döljer de långsiktiga konsekvenserna av att hålla den som ett sätt att lagra värde. Guld, däremot, har förblivit i ett stabilt reglerande ekosystem och var fram till början av 1970-talet en hörnsten i det internationella fiatvalutasystemet.

Många cryptocurrency handlare och investerare lämnar positioner på cryptocurrency marknaden genom att antingen „utbetala“ Bitcoin för fiat valuta via en plånbok eller utbyte, eller genom att handla bitcoin för “ stablecoins “ som är knutna till fiatvalutor.

Medan dessa metoder tillåter handlare och investerare att säkra sig mot kryptomarknadens volatilitet, förlitar de sig fortfarande på fiatvaluta. Guld å andra sidan erbjuder cryptocurrency handlare ett stabilt sätt att lagra värde utanför cryptocurrency marknaden utan att förlita sig på banksystemet.

Varför köpa guld?

Guldens primära funktion i de flesta investeringsportföljer är en säkring mot volatila marknader. Värdet på guld är generellt stabilt, vilket ger handlare och investerare en pålitlig tillgång som kan köpas och hållas i händelse av en marknadskrasch. Till exempel den globala finanskrisen 2008 ökade guldpriserna med 5,5%, en betydande förskjutning för ädelmetallen på grund av stora likviditets- och säkringsbehov.

Guld har flera kvaliteter som gör det idealiskt för cryptocurrency-handlare som vill etablera en stabil värdeförråd utanför cryptocurrency-marknaden: Till skillnad från fiat-valutan finns det en begränsad mängd guld på planeten – det är inte möjligt för ett land att mynta mer än som redan finns.

Precis som bitcoin är guld också omöjligt att förfalska. De unika kemiskt inerta , icke-allergiframkallande och duktila egenskaperna hos guld gör det till en mycket värdefull ädelmetall, och en som används i hundratals industrier världen över.

Även om guld kanske inte är perfekt för handlare som vill tjäna på arbitrage eller prisvolatilitet, tjänar det en kritisk funktion som en stabil tillgång som kan användas av handlare som en säker, pålitlig långsiktig metod för att lagra värde.

Köpa och lagra guld

Till skillnad från bitcoin förankras guld till den verkliga världen med en fysisk närvaro. Detta innebär att om du inte har lagringsutrymmen – som till exempel ett hemvalv – så kommer du troligen att behöva lita på en tredje part för att lagra din metall.

Alternativ för att köpa och sälja guld är vanligtvis mer begränsade än med bitcoin. Även om du teoretiskt kan sälja till high street-butiker eller online-mäklare när som helst, tenderar dessa likviditetskällor att torka upp under tider med stor efterfrågan. Om du inte köper guld från en vän, är det inte troligt att du kan köpa guld anonymt, vilket ger bitcoin en fördel till det integritetsmedvetna.

Om du är intresserad av att köpa guld med hjälp av bitcoin kan du göra det med det ursprungliga bitcoin- guldbörsen Vaultoro .