Tether is wat China’s massale crypto-markt drijft: rapporteer

De grootste cryptocurrency markt ter wereld is nog steeds Oost-Azië, maar Bitcoin is niet de valuta die al het werk doet, een nieuw rapport laat zien.

 In het kort
  • Stabiele munt gebruik is „off the charts“ in Oost-Azië, ’s werelds grootste crypto markt, volgens Chainalysis.
  • Meer dan $50 miljard aan crypto reisde het afgelopen jaar van Oost-Aziatische adressen naar adressen in andere regio’s.
  • Dit zou kunnen komen doordat mensen valuta’s als Tether gebruiken voor kapitaalvlucht.
 Oost-Azië blijft de grootste cryptocurrency markt, maar het is niet alleen Bitcoin dat de industrie voortstuwt.

Stablecoin gebruik in de regio is eigenlijk wat „off the charts“ is, „Volgens een vandaag gepubliceerd rapport van blockchain analysebedrijf Chainalysis.

Het rapport, „East Asia: Pro Traders and Stablecoins Drive World’s Biggest Cryptocurrency Market“ beweert dat 33% van alle waarde die op de keten wordt verhandeld (wat betekent dat de waarde van de transacties die op de blokketen plaatsvinden) afkomstig is van stablecoins. En Tether is de grootste speler: in juni versloeg hij Bitcoin om de meest ontvangen cryptocurrency te zijn door in Oost-Azië gevestigde adressen.

Luister naar The Decrypt Daily Podcast

Uw dagelijkse dosis cryptocurrency nieuws, leren, roddels en discussies.

Van alle stablecoins is Tether veruit het populairst in Oost-Azië, met 93% van alle stablecoin-waarde die door adressen in de regio wordt overgedragen, aldus het rapport.

Dit komt omdat de Chinese regering – die al lange tijd hard is voor Bitcoin – de directe omwisseling van yuan in cryptocurrency heeft verboden. Tether is de „de facto fiat stand-in geworden voor Chinese cryptocurrency gebruikers,“ zei Chainalysis.

En het kopen van Tether met Yuan is ook verboden, maar Oost-Aziatische gebruikers krijgen hun handen op de munt door andere middelen-zoals een buitenlandse bankrekening, voegde het rapport toe.

De bevindingen van het analysebureau jibe met vorige verslaglegging door Decrypt die vond dat over-the-country handelsactiviteit in China (d.w.z. informele handel uitgevoerd rechtstreeks tussen twee partijen) is wat dreef Tether’s $ 5 miljard stijging van de vraag eerder dit jaar.

Ondanks de strenge regels in landen als China is de markt nog steeds enorm en lijken Crypto Trader de regels te omzeilen: meer dan $50 miljard reisde het afgelopen jaar van Oost-Aziatische adressen naar adressen in andere regio’s, volgens Chainalysis. In West-Europa, dat niet dezelfde regels heeft als de Oost-Aziatische landen, was dat iets meer dan 38 miljard dollar.

Chinese investeerders die in het geheim Bitcoin hebben gekocht, hebben geholpen om Tether’s $5 miljard te laten stijgen

Een van de meest opwindende vragen onder Bitcoin-watchers is, wie koopt al die Tether die hem overeind houdt? Volgens een nieuw Sino Capital rapport gedeeld met Decrypt, is het antwoord p…

Typisch, China is streng op de kapitaalvlucht. Burgers zijn in staat om het equivalent van 50.000 dollar of minder uit het land te verplaatsen. Maar als de regering kraakt op mensen die de regels omzeilen – met buitenlandse investeringen in onroerend goed, bijvoorbeeld – zou het Tether kunnen zijn die te hulp schiet, zo staat in het rapport.

„Stabiele munten zijn bijzonder nuttig voor de kapitaalvlucht, omdat hun fiat valutagepinde waarde betekent dat gebruikers die grote hoeveelheden verkopen in ruil voor hun fiat valuta naar keuze, er zeker van kunnen zijn dat het niet waarschijnlijk is dat het zijn waarde verliest als ze een koper zoeken,“ merkte Chainalysis op.

„Tether is een vervanger van de Amerikaanse dollar geworden voor veel mensen in China,“ Dovey Wan, een oprichtende partner van cryptocurrency investeringsfirma Primitive Ventures, werd geciteerd in het rapport.

Chainalysis merkte ook op dat de in Oost-Azië gevestigde adressen $107 miljard aan cryptocurrency hebben ontvangen in de laatste 12 maanden-77% meer dan West-Europa, het op één na hoogste ontvangende gebied.

Oost-Azië heeft met 51% van de overboekingen in volume het laagste aandeel van het volume in de keten dat aan Bitcoin wordt besteed, voegde het rapport toe.

En hoewel Oost-Azië nog steeds veruit de grootste markt voor cryptografie is, is het aandeel in de totale activiteit sinds oktober 2019 gedaald – vooral door oplichting die mensen ervan weerhoudt om zich met digitale middelen bezig te houden.